Визуално контролирана HIFU терапия при рак на простатата

A-AA+

HIFU-терапия е модерна технология от ново поколение, която се използва за терапия при рак на простатата.HIFU-терапия (Хайфу: високофокусиран ултразвук) е модерна технология от ново поколение, която използва ултразвукова вибрационна енергия за подгряване на тъканите в дълбочина. Методът работи, без да засяга здравите тъкани в непосредствена близост и не причинява йонизация. Ултразвукът е с ниска интензивност на повърхността на сондата (5-8 W/cm2), а в областта на фокусиране може да достигне нива над 2,000 W/cm2. Това е достатъчно, за да се повиши температурата на тъканта в областта на фокусиране на 70-100 °С в продължение на по-малко от една секунда. Така се извършва отстраняване на болната ракова тъкан.

Терапията е ефективна при много малка част от пациентите с рак на простатата. В момента производителите на Хайфу апаратура предлагат качествено нов вид терапия HIFU. Подобренията се налагат поради това, че акустиката на простатата се различава дори в рамките на една зона и раковата тъкан не е еднаква по състав и плътност. Това, заедно с голямо разнообразие на формата, размера и местоположението на засегнатите тъкани, опровергава ефективността на подхода “един размер за всички”.

Sonablate 500 е специално предназначена за лечение на рак на простатата чрез HIFU технология.Sonablate 500 система е специално предназначена за лечение на рак на простатата. Сложният софтуер не разчита изцяло на компютърен алгоритъм на действие при планиране на лечението и дава възможност за визуален контрол от страна на уролога. Част от пациентите с рак на простатата могат да разчитат за лечението си на технологично напредналата електроника и да се подложат на този вид терапия.

Харесахте ли статията? Споделете я с приятели!