Свръхактивен пикочен мехур

A-AA+

Свръхактивен пикочен мехурСвръхактивен пикочен мехур (СПМ) не е болест. Това е общо наименование, дадено на група уринарни симптоми. Най-честият симптом на СПМ е внезапна и неотложна нужда от уриниране, което не може да се контролира или задържи. При някои хора това може да доведе и до изпускане на урина (инконтиненция). Честото уриниране през деня и през нощта е още един популярен симптом на СПМ.

Живеете ли със свърхактивен пикочен мехур?

Проблемите, които СПМ създава превръщат ежедневието в кошмар. Хиляди хора в България изпитват непрекъснато неудобствата на това състояние без да се обърнат за помощ към специалист.

По какво може да се разпознае свъхактивния пикочен мехур?

  1. Силен, внезапен порив за уриниране, който пациентите определят като „спешна нужда да отида до тоалетна”.
  2. Тревога и притеснение, че няма да могат да стигнат навреме до сервизно помещение.
  3. Изпускане на урина (инконтиненция), най-често породена от липса на време да се отиде до тоалетната. Това е различно от стрес инконтиненцията, при която се изпуска течност при кихане, кашляне, смях или физическо усилие.
  4.  Често уриниране – може да се наложи да отидете до тоалетната повече от осем пъти на ден. (според специалистите повече от осем пъти за 24 часа е “често уриниране”)
  5. Често събуждане през нощта за уриниране – разкъсване на съня повече от веднъж на нощ, за да се отиде до тоалента специалистите смятат за уриниране извън норма

Какво причинява СПМ?
СПМ се влияят от нервните сигнали, които мозъкът изпраща към пикочния мехур, създавайки нужда да се изпразни дори, когато не е пълен. Друга причина е дефект в мускулите на пикочния мехур, които са свръхактивни.

Кои са рисковите групи хора?
Рискът да се появят симптоми на свръхактивен пикочен мехур се увеличава с напредването на възрастта. Но само защото навлизате в зряла възраст не бива да се примирявате с неприятните усещания на СПМ, защото те подлежат на лечение.

И мъжете, и жените са изложени на риск от свърхактивен пикочен мехур. Жените, които са преминали през менопаузата, а мъжете, които са имали проблеми с простатата са предразположени да изпитат и СПМ. В рискова група са и хората с неврологични заболявания, напр. като инсулт.

Хранителни навици, които включват повече кофеин, алкохол и силни подправки могат да спомогнат интензивността на сипмтомите на СПМ, затова от диетата трябва да се изключи приема на вещества, дразнещи пикочния мехур.

Какво препоръчва уролога?
Обърнете се към специалист-уролог, за да назначи подходящо лечение. За да помогнете на своя уролог да разбере по-добре индивидуалните особености преди прегледа водете 3 дни дневник (можете да го свалите оттук Изтеглете файл). Физиологичните симптоми, за които не са взети навременни мерки могат да се задълбочат и да увредят самочувствието, психологическия комфорт и желанието за живот на пациента. СПМ е лечимо състояние!

Как се лекува свъръхактивния пикочен мехур?

Има редица лечения, които могат да помогнат за управление на симптомите на СПМ и урологът ще определи дали да Ви назначи комбинация от тях или да заложи само на едно.Специална диета, промяна начина на живот, упражнения, медикаменти, които влияят на мускулите на пикочния мехур, инжектиране на ботокс в пикочния мехур и др.

Примерен дневник

време напитка количество Посещения в тоалетна/количество Спешност/изпускане на урина
8.10 ч. вода 1ч.ч. 2 пъти /половин ч.ч. Да/Да

Указания: Дневникът цели точно да отбележите какво количество течности поемате и отделяте в продължение на 24 часа. Започнете да водите дневника в едно и също време всеки ден, напр. в 8 часа сутринта. Отбелязвайте точно какво количество течности (вода, безалкохолни напитки, чай, кафе, бульон, айрян, алкохол) поемате и приблизително какво отделяте. Водете дневникът в продължение на 3 дни акуратно. Представете дневника при прегледа при своя уролог.

Харесахте ли статията? Споделете я с приятели!