Трансперинеалната биопсия е за предпочитане

A-AA+

Биопсията на простатната жлеза е изследване от изключително значение за доказването и стадирането на рака на простатата. Тя се извършва по няколко метода, но в последния брой на известното сп. Journal of Urology голямо научно изследване е представено като статия “Transperineal Prostate Biopsies Using Local Anesthesia: Experience in 1,287 Patients. Prostate Cancer Detection Rate, Complications and Patient Tolerability”. От него става видно, че трансперинеалният достъп за биопсия на простатата е по-добрият метод. В проучването е участвал целия екип уролози на North York General Hospital (NYGH).

Биопсия на простатната жлеза обикновено се налага, когато има съмнение за рак на простатата. Процедурата представлява вземане на множество малки проби тъкан от простатата с помощта на игла за биопсия, които след това се изследват хистологично от патолог, разглеждайки ги под микроскоп.

  • Традиционният метод
    Биопсията на простатата традиционно се провежда през ректума (трансректална биопсия), защото простатата се намира директно пред ректалната стена и поради това е лесно достъпна по този начин. Но този метод има и своите недостатъци – в някои случаи не може да се достигне до предната част на простатата. Въпреки, че там е по-малко вероятно да се развие простатен карцином, по този начин е възможно да се пропусне диагностицирането на до 20-30% от клинично значимите ракови образования. Съществува и риск от инфекция, макар и минимален, защото иглата преминава през ректалната стена, за да достигне до простатата, която е богато кръвоснабдена.
  • Иновативният метод
    Трансперинеалната биопсия, особено когато се извършва със стандартизиран шаблон, осигурява надежден достъп до цялата простатна жлеза. При мъжете перинеумът е частта от тялото между скротума и ануса. Трансперинеална биопсия на простатата се извършва под обща анестезия, през кожата, покриваща тази област. Това е и допълнително предимство – много по-нисък риск от инфекция, тъй като кожата на перинеума може лесно да бъде дезинфекцирана чрез рутинна хирургична подготовка, непосредствено преди процедурата.

„Трансперинаелната биопсия на простатата се понася по-добре от пациентите, има драстично по-малко усложнения, изисква само локална анестезия.“ твърдят лекарите. В много малко на брой случаи процедурата се извършва с обща или спинална анестезия, която обикновено изисква по-интензивни ресурси.

През последните три години уролозите в NYGH използват изключително този вид биопсия под местна упойка и са проследили общо 1287 изследвания, които да докладвани като част от това проучване. Данните показват, че този метод на биопсия на простатата има същата степен на точност, ако не и по-добра от трансректалната.

Като се има предвид колко често се извършва биопсия на простатата, съществува реална възможност за подобряване на грижите за пациентите при по-широко въвеждане на трансперинеална биопсия.

В България трансперинеална Fusion биопсия на простатна жлеза се извършва засега само в Хил клиник – София.

Transperineal Prostate Biopsies

Харесахте ли статията? Споделете я с приятели!