Мъжете с увеличена простата се страхуват да пият вода

A-AA+

Мъжете над 50 често получават уринарни смущенияУринарните смущения при мъжете над 50 са често срещани и се приемат за обичайни с възрастта. Знае се, че простатата се разраства и тъканта й натиска пикочния канал така, че затруднява уринирането. В същото време тя притиска и пикочния мехур затова позивите зачестяват и с времето е трудно да бъдат отложени заради намалената му вместимост. Същевременно продължителността на уринирането се удължава заради стеснената проходимост на пикочния канал. Неудобствата са постоянни. На практика, мъжът започва да мисли непрестанно за тази си физиологична нужда. Създава се комплекс от трудностите с уринирането и необходимостта от тоалетна наблизо.

Първото решение, към което прибягва, е да намали приема на течности и от там по-рядко да му се налага да посещава тоалетна. Опасността при този начин на живот обаче е огромна. Когато драстично се намали количеството на изпиваната вода се създава условия за поява на друг голям проблем – камъни в пикочните пътища и пикочния мехур. Недостатъчният прием на течности се отразява негативно и върху работата на бъбреците, а веднъж увредени тяхната недобра работа може да пострада цялото тяло.

Получава се омагьосан кръг, от който често няма излизане. Мъжът все повече и повече уврежда организма си и по-специално пикочо-отделителната система. Ето защо още при първите симптоми на увеличена простата болният трябва да се обърне към квалифициран уролог и да не прибягва към самолечение, което може да утежни състоянието и да задълбочи проблема.

Харесахте ли статията? Споделете я с приятели!