Уретрални стентове

A-AA+

Уретралните стентове са хибридна конструкция, изработена от специална сплав и покрита с кополимер..Едно от най-често срещаните патологии е уретралната стриктура – стеснение, възникнало в резултат на развитие на съединителна тъкан или след травматично или възпалително увреждане на органа. Уретрата е едновременно част от отделителната и от репродуктивната система, затова нарушения в нейната форма са важен медицински, но и социален проблем. За пациентите това състояние е свързано с неприятни усещания, болезнено уриниране, затруднения в уринирането като слаба струя, честота на позивите, инконтиненция, кръв в урината или спермата. Несъмнено стриктурите понижават качеството на живот, причиняват напрежение, болка в тази или ниско долу в корема.

Лечение на уретралната стриктура има една основна цел – да се даде възможност на пациента да уринира със задоволителна струя и да контролира процеса на уриниране.

В момента основният метод за лечение е уретропластиката, но тя представлява отворена тежка операция, работи се със силно компроментирани тъкани и броя неуспешни интервенции е сравнително голям. Като част от рекоструктивната хируругия уретропластиката е фина манипулация, която се нуждае от опитен хирург, постигнал високо технологично съвършенство. Често рискът от неуспех при пластика на уретрата принуждава уролозите да предпиемат палиативни мерки като прогресивна или балонна дилатация. Когато обаче стриктурата е хронична на стеснението не може да се повлияе дългосрочно и ефективно. Повторните механични намеси налагат промяна на метода, за да се постигне подобрение в уринирането. Това е добър повод да се прибегне до уретрален стент.

Използване на стентове при лечение на уретрални стриктури
Поставяне на уретрален стент е най-малко инвазивното лечение, познато на съвременната медицина. Това е иновативен метод, който започва да променя класическия оперативен подход и дава отлична алтернатива на досегашните палиативни начини за справяне с проблема. В момента стентовете са достъпни като цена и особено подходящи за мъже с рецидивиращи стриктури.

Стентовете, които се поставят в Хил клиник са съобразени с анатомията на пациентите, доказали са своята ефективност и не пречат за волевото контролиране на уринирането. Самата манипулация е кратка – около 20 минутна, не се изисква пълна упойка и възстановяването е в рамките на деня.

Уретралните стентове са временни медицински изделия, които се въвеждат в мъжката уретра и способстват за отваряне на оклудирания участък. Те представляват хибридна конструкция, изработена от специална сплав и покрита с кополимер. Като форма стентът е спираловидна еластична структура с покритие, което не позволява срастване с тъканта и се приема много добре от организма. Той притежава специален антирефлукс ефект и Веднъж въведен в уретрата, стентът се освобождава и разширява. Пациентът получава моментално облекчение и симптомите отпадат. Опитният уролог предварително анализира индивидуалните особености на всеки случай и подбира подходящата дължина на стента. Чрез медицинска оптика той проследява с максимална точност и мястото, където да постави стента. Проникването в тялото става без разрези, през естествения отвор с помощта на специални ендоскопски инструменти. Усъвършенстваната система позволява поставяне на стента под флуроскопия, защото има рентгеноконтрастни маркери за точно позициониране
Процедурата е безкръвна, безболезнена и осигурява облекчение и при пациенти с обструкции и запушвания, които са следствие на уголемена простата, стеснения на уретрата, склероза на мехурната шийка, некрози, карцином. Решението, което методът предлага, не е дефинитивно.

Преимуществата на уретралните стентове е пълната биосъвместимост, практически моменталното отпадане на симптомите на затрудненото уриниране.


Харесахте ли статията? Споделете я с приятели!