Уролози се оплакват от несправедливо възнаграждение

A-AA+

Уролозите са на пето място в скалата на най-добре платените медицински специалности. Преди тях са само рентгенолозите, ортопедичните хирурзи, кардиолозите и анестезиолозите.Изследване, проведено сред 24 216 американски лекари в 25 специализирани области от 1-17 февруари 2012 показва интересни данни за степента на удовлетвореност на уролога в САЩ.

Уролозите са на пето място в скалата на най-добре платените медицински специалности. Преди тях са само рентгенолозите, ортопедичните хирурзи, кардиолозите и анестезиолозите. През 2011 г. уролозите в САЩ получават среден доход от $ 309 000. Около 15% от лекарите, които лекуват простата и бъбреци заработват $ 500 000 или повече годишно. Около 19% печелят $ 100 000 или по-малко.

За заетите в урологията специалисти доходи означава не само заплатата, но и бонуси, както разпределение на печалбата в частните клиники. В изследването не са взети предвид доходи, получени от други ангажименти, продажба на продукти, експертизи като вещи лица в съда и други подобни.

Малко над една трета от уролозите не намират почти никаква разлика в доходите си през тази в сравнение с миналата година. Други 40% от лекарите твърдят, че имат спад в приходите им от миналата година, а 25% отчитат увеличение в парите, които са получили за труда си.
.
Въпреки че уролози са сред по-добре платените лекари само 40% от тях заявяват, че получават справедливо възнаграждение. Този процент е по-малък в сравнение с данните от проучване, направено миналата година, когато 47% от уролозите смятат, че възнаграждението им отговаря на положените усилия. Като цяло американските лекари не са доволни от заплащането и само 51% от тях могат да кажат, че са добре заплатени и поддържат стандарт на живот, който ги удовлетворява.

По-голямата част от лекарите не смятат, че са богати като това е вярно и за уролози. Въпреки че обществото възприема професията за престижна и смята, че лекарското съсловие печели добре, само 11% от уролози са съгласни с тази квалификация. По-голямата част (51%) от уролозите заявяват, че не се чувстват богати. Основната причина за това според тях са многото данъци и разходи, а 38% дори посочват, че доходите им не са по-добри от тези на много неспециалисти.

Колко добре са заплатени българските уролози няма данни в публичното пространство.

Харесахте ли статията? Споделете я с приятели!