Усложнения при нелекуване на увеличена простата

A-AA+

Доброкачествена простатна хиперплазия освен значителното влошаване на качеството на живот може да причини на мъжа и сериозни здравословни усложнения.Както всяко патологично състояние, увеличената простата или т.нар. доброкачествена простатна хиперплазия (ДХП), освен значителното влошаване на качеството на живот може да причини на мъжа и сериозни здравословни усложнения. На първо място това е остро задържане на урина, което е свързано с прогресията на болестта и изисква спешни мерки. При остро задържане на урина уролозите отчитат животозастрашаващо състояние, което изисква бърза намеса. Поставяне на тръба през уретрата за оттичане на пикочния мехур се нарича катетеризация и е временно решение.

Достигането до стадий, когато се налага катетеризация е в резултат на сериозните страхове и задръжки, които мъжете имат към урологичния преглед и отстраняването на увеличената си простата. Статистиката сочи, че повече от 69% от болните от ДПХ се въздържат от лечение, защото се притесняват от болница, операция, кръвопреливане и други вероятни опасности.

Мъжете трябва да изберат между два свои страха – да се подложат на лечение (което може да е щадящо, безкръвно и без скалпел) и да страдат от дългосрочни усложнения следствие увеличена простата.

Харесахте ли статията? Споделете я с приятели!