Учените знаят повече за рака – разработиха нова таблица Partin

A-AA+

Таблиците Partin са инструмент, който да помогне на мъжете, диагностицирани с рак на простатата и техните лекари.Учените от Института Джон Хопкинс (Johns Hopkins) са разработили актуализирана версия на таблиците Partin – инструмент, който да помогне на мъжете, диагностицирани с рак на простатата и техните лекари.

Резултатите от таблиците представляват индивидуална оценка за шансовете на всеки пациент за хирургично лечение. Еспертите от Джон Хопкинс излизат с разработката си въз основа на проучване на повече от 5600 мъже, лекувани в болницата в периода 2006-2011.

“Първото нещо, което повечето мъже искат да знаят, когато научат, че имат рак на простатата е каква е прогнозата за лечение. Всеки първо пита дали има шансове да се излекува”, казва проф. Д-р Алън Партин – Директор на Урология в университета Джон Хопкинс. Таблиците, носещи неговото име са статистически модел, който показва с голяма точност вероятността ракът, ограничен в простатата да бъде излекуван чрез радикална операция.

Моделът се основава на нивото на простатно специфичен антиген (PSA), резултатите по Глисън и клиничния стадий на заболяването.

Едно от най-сложните решения когато става дума за лечение на рак на простатата е дали да се предприеме операция. То зависи от различни фактори, включително дали ракът се ограничава в рамките на органа или се е разпространил извън жлезата, в семенните мехурчета, лимфните възли или други части на тялото. Данните, които се ползват за създаване на таблиците Partin, публикувани за първи път през 1993 г., са резултатите за повече от 20 хиляди души, които са претърпели отстраняване на простатата (т.нар. радикална простатектомия). Сега актуализираните таблици са трети подред.

“Преди двадесет години, преди да започне широкото прилагане на PSA туморен маркер за ранно откриване на простатния карцином много мъже са били диагностицирани с рак на простатата късно. Днес при все по-голямата част от мъжете ракът се открива в ранен етап, което дава значително по-добър шанс за излекуване с хирургично отстраняване на простатата “, казва проф. Партин.

Доскоро резултат над 8 по скалата на Глисън се смяташе за неоптимистична ситуация, но сега мъже с резултат 8 могат да бъдат успешно лекувани.

Данните, които се ползват за създаване на таблиците Partin, публикувани за първи път през 1993 г., са резултатите за повече от 20 хиляди души, които са претърпели отстраняване на простатата.

Харесахте ли статията? Споделете я с приятели!