Френулотомия

A-AA+

Френулотомията е оперативно лечение при мъжете с френулум бреве, което се среща при около 20% от популацията.Френулотомията е оперативно лечение при мъжете с френулум бреве (късо гемче или къса юздичка на главата на пениса), което се среща при около 20% от популацията. Френулумът на пениса е кожна гънка между главата на пениса и препуциума.

Защо се налага френулотомия?

Когато френуломът или гемчето не е достатъчно дълго по време на ерекция главата на пениса не се заголва без напрежение. Понякога дори късния френулум предизвиква изкривяване на еректиралия член надолу. При първи сексуални контакти мъжът, който има проблем с късо гемче има оплаквания като теглене, болка, опъване и микротравми в областта. Напрежението, предизвикано от този дефект може да е причина за преждевременна еякулация, тъй като гемчето е добре кръвоснабдено и ерогенно място. При по-енергичен полов акт може да се стигне и до скъсване, свързано с болка и кървене. Белезите от тази травма остават дълго време, а до зарастване сексуалният живот е невъзможен. Увеличава се многократно риска от различни възпалителни заболявания.

Дължината на френулума е различна при всеки мъж. Различаваме дълъг френулум; нормален френулум; граничен френулум (по-къс от нормалното, но не толкова, че да предизвиква опъване и болки); къс френулум и липса на френулум.

Френулотомията е нетравматична, лека намеса и се препоръчва при мъжете с къса юздичка на пениса. Тя обелекчава състоянието на пациента и намалява чувствителността на зоната, като прави половия акт по-продължителен.

Какво представлява операцията?

Предварителните изследвания са стандартни и включват ПКК, тест за хепатит, ХИВ и сифилис, коагулация на кръвта.

Манипулацията се извършва под локална (местна) упойка, цели увеличаване дължината на френулума и представлява най-често прерязване на кожната гънка. Трае средно от 10 до 15 минути. В модерните клиники се използва лазерна техника.

Пациентът не изпитва дискомфорт или болка. В изключително редки случаи се налага друга, по-сложна пластична хирургична техника.

Понякога късата юздичка е комбинирана със стесняване на препуциума и урологът пристъпва към комбинирано лечение – освен френулотомията се прави и обрязване или кръгова ексцизия на препуциума. И двете процедури се извършват в амбулаторни условия.

Какво е препоръчително след френулотомия?

Обикновено лекарят препоръчва въздържание от сексуални контакти за 20 дни до пълното зарастване на мястото. Добре е първите сексуални контакти след операцията да бъдат с презерватив, тъй като той намалява триенето и опъването на гемчето.

Харесахте ли статията? Споделете я с приятели!