Хормоналната терапия води до депресия

A-AA+

Хормоналната терапия води до депресияМъжете, които се подлагат на хормонална терапия за лечение при рак на простатата, са значително по-склонни да развият депресия от тези, които се лекуват оперативно. Данните за това неочаквано за лекарите усложнение дава ново американско проучване на Harvard Medical School.

Практически хормоналната терапия при простатен карцином е лишаване от тестотерон, тъй като хормонът спомага на раковите клетки да се размножават. Но ниските нива на тестостерон причиняват сексуална дисфункция, намалено либидо, постоянна умора, свръхтегло, както и висок процент от мъжете развиват депресия.

Раковите клетки при рак на простатата се нуждаят от тестостерон, за да растат и да се разпространяват. Изследователите са се фокусирали върху често прилагано лечение, наречено лишаване от андроген. То действа чрез лишаване на туморните клетки от тестостерон.

Част от пациентите в дълбока депресия са посягали и на живота си. Обсъждат ли българските лекари с пациентите си преди да ги подложат на хормонална терапия евентуалните странични ефекти е въпрос, който засега няма отговор.

Харесахте ли статията? Споделете я с приятели!