Цистоскопия

A-AA+

Цистоскопията представлява оглеждане на вътрешността на пикочния мехур с цитоскоп.Процедура, която представлява оглеждане на вътрешността на пикочния мехур чрез специална инструментална база от призми и лещи, както и светловод, снабден със студена светлина /цистоскоп/. Достъпът до пикочния мехур става през пикочния канал, без разрез. При жените цистоскопия се извършва много по-леко и е по-малко болезнена поради дължината на пикочния канал – само 2 до 3 см. При мъжа същият този канал е цели 23 до 25 см. Вкарването на цистоскопа може да бъде болезнено, затова често се извършва под упойка.

Кога се налага цистоскопия?
Изследването се извършва при всички заболявания на пикочния мехур: камъни в пикочния мехур, уретероцеле, тумори, за определяне причината за хематурия (наличие на кръв в урината). Цистоскопията е основна част от извършването на различни ендоскопски манипулации, вкл. определяне остатъчна урина при увеличена простата, проходимост на уретрата, промени в мехурната шийка и лигавицата, дивертикули и др.

Необходима ли е предварителна подготовка?
Преди извършване на цистоскопията не е необходима предварителна подготовка от страна на пациента.

Какви могат да са усложненията след цистоскопия?
В част от случаите започва възпалителен процес. Подобна инфекция на пикочните пътища изисква се антибиотично лечение. Урологът пропоръчва по-обилен прием на течности и редовни грижи за локална хигиена на входа на уретрата.

Харесахте ли статията? Споделете я с приятели!