Може ли PSA тест да даде фалшива тревога за рак на простатата?

A-AA+

Понякога повишените нива на PSA – простатен туморен маркер, могат да са причинени не от рак на простатата.Понякога повишените нива на PSA – простатен туморен маркер, могат да са причинени не от рак на простатата. В практиката на уролозите често се случва високи стойности да се дължат на доброкачествена хиперплазия на простатата (ДХП) или възпаление на простатата (простатит). Дори при ректален преглед или еякулация в рамките на предходните 48 часа резултатът понякога може да е повишени нива на PSA.

Фалшивата тревога обикновено е с показание около 10, но макар и рядко може да се отчете резултат 25 или 30. Върху стойностите на PSA влияят и други заболявания на простатата, инфекции, лекарства, храни, тютюнопушене и алкохол.

Причината за тревожни резултати без реално туморно образувание е високата чувствителност на теста.

Наскоро в кръвния тест бяха направени различни подобрения, които да помогнат на лекарите да преценяват по-добре резултатите.

Едно от усъвършенстванията се нарича съотношението PSA. Това съотношение се определя, като се раздели сумата на PSA, който циркулира свободно в кръвта от размера на PSA, който се свързва с протеините в кръвта. Изследванията показват, че PSA, който циркулира свободно в кръвта има тенденция да бъде свързван с доброкачествена хиперплазия на простатата (ДХП), докато PSA, обвързан с протеин има тенденция да бъде показател за рака на простатата. .

Друго скорошно откритие показва, че PSA се повишава с напредването на възрастта, т.е. уролозите трябва да взимат предвид годините на пациента, когато разчитат резултатите от теста.Специфични за възрастта нормални стойности са от 0 до 2,5 за мъже на 40 години, от 0 до 3,5 във възрастовата група на 50-годишните мъже, от 0 до 4.5 при навършилите 60 години и от 0 до 6,5 за мъжете на 70 и повече години. Ето защо, например PSA 4 ще се счита за рисков резултат при мъж на 42 години и за резултат в границите на нормалното за неговия баща, който е на 65 години.

Освен това, друго подобряване на разчитането на PSA теста е скоростта на увеличение на нивата на PSA. Скоростта на увеличение, която се изчислява като процент PSA и промяната на определен времеви период може да покаже с голяма вероятност наличието на рак на простатата.

Разбира се науката върви напред, затова е наличен и втори тест, който изследва простатен ген 3 (PCA3). Тестът се извършва чрез анализ на урината и е високоспецифичен.

PCA3 дава сигурност на лекаря дали да продължи изследванията с назначаване на биопсия или да спести неприятната процедура на пациента.

Харесахте ли статията? Споделете я с приятели!